Sunday, October 22, 2006

Η κατάληψη σαν ιδέα


Διαφωνώ γενικά με την κατάληψη σαν μορφή "αγώνα" ή διαμαρτυρίας. Αν κάποιοι θεωρούν ότι πρέπει να διαμαρτυρηθούν για κάτι, μπορούν να το κάνουν με άλλους τρόπους, οι οποίοι αφενός θα ήταν πιο εύκολα αποδεκτοί, χωρίς να προκαλούν και χωρίς να ενοχλούν κανένα, έχοντας αφετέρου καλύτερα αποτελέσματα.

Το αν υπάρχει λόγος για να γίνεται αυτός ο "αγώνας" είναι αμφίβολο.

Όλοι οι φοιτητές ξέρουν ότι η κατάσταση δεν είναι ιδανική και μάλιστα απέχει έτη φωτός από το ιδανικό. Αλλά η στείρα αντιπαράθεση, με τη μορφή της τυφλής εναντίωσης στην εκάστοτε κυβέρνηση, μόνο αποτελέσματα δεν μπορεί να έχει. Κακό στον εαυτό μας κάνουμε κλείνοντας - και καταστρέφοντας - το σπίτι μας. Με τακτικές σαν κι αυτή δεν πρόκειται ποτέ να κατακτηθεί τίποτα.

Ο μόνος τρόπος, για να βελτιωθεί η ποιότητα της παιδείας και των σπουδών στην Ελλάδα, είναι οι ίδιοι οι φοιτητές να απαιτήσουμε από τους καθηγητές μας καλύτερη ποιότητα σπουδών, μέσω της βελτιστοποίησης της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Όσον αφορά τη χρηματοδότηση των πανεπιστημίων, θεωρώ ότι θα έπρεπε να αρχίσει - επιτέλους και στη χώρα μας - να στηρίζεται, εν μέρει, και στον ιδιωτικό τομέα, από όπου η εισροή κεφαλαίων δύναται να είναι ογκώδης.

28 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Θα ήθελα να σκούσω ποιες άλλες μορφές αγώνα θεωρείς εξίσου αποτελεσματικές

10:14 AM  
Anonymous Anonymous said...

Θα ήθελα να μου πεις τι καταφέραμε ως τώρα με τις καταλήψεις δύο μηνών, εκτός από το να χάσουμε την εξεταστική - και κάποιοι και το εξάμηνο και όχι μόνο.

8:08 PM  
Anonymous Anonymous said...

Δεν πέρασε το νομοσχέδιο μέσα στο καλοκαίρι;

Εκεί που η Γιαννάκου δεν μιλούσε σε κανέναν έβγαλε το νομοσχέδιο στη φόρα και άρχισε να προσπαθεί να καλοπιάσει κόσμο (πχ πρόεδρους ΤΕΙ);

Συσπειρώθηκε ο φοιτητικός κόσμος μετά από αρκετά χρόνια;

Πρώτη φορά με την δεδομένη κυβέρνηση μια κοινωνική ομάδα της είπε ΣΤΟΠ;

9:09 PM  
Anonymous Anonymous said...

Πιστεύεις ότι το νομοσχέδιο, με όποια μορφη και να έχει, δεν θα περάσει;

Και αυτό που στην τελική δεν μπορώ με τίποτα να καταλάβω είναι πως όλοι αυτοί οι "αγωνιστές", οι επαναστάτες (χωρίς αιτία) ή όπως αλλιώς θέλεις δεν θέλουν καμία αλλαγή και καμία εξέλιξη. Τι σόι επαναστάτες είναι, όταν θέλουν να μένουν τα πάντα στάσιμα και με τη μορφη που είχαν πριν 20 ή και 30 χρόνια;

11:15 PM  
Anonymous Anonymous said...

Μπορεί να περάσει, μπορεί να του γίνουνε κάποιες αλλαγές, μπορεί και όχι. Ότι και να γίνει πάντως δεν θα έχει γίνει αμαχητί.

Σε ότι αφορά την αλλαγή, αν μελέτησες τα πλαίσια των παρατάξεων είχανε όλα προτάσεις για αλλαγές. Τα πλαίσια αυτά είναι αναλλοίωτα εδώ και αρκετά χρόνια διότι τίποτα από αυτά που ζητούνται δεν έχει γίνει.

Οι καταλήψεις δεν είναι το πρόβλημα. Προσωπικά έχω χάσει 1 έτος από καταλήψεις και 3 από δική μου αμέλεια. Έτσι έφτασα να αποφοιτώ στο 9ο έτος σπουδών. Αν δεν ήτανε οι καταλήψεις τώρα θα είχα ορκιστεί ένα εξάμηνο νωρίτερα. Όμως αυτό δεν μπορεί να με κάνει να αγνοήσω τα εξής:

α) Τις καταλήψεις τις στήριξε η νέα γενιά, η οποία και θίγετε άμεσα, με πολύ πιο πολιτισμένο τρόπο από τις καταλήψεις της δικής μας σειράς.
β) Η κυβέρνηση πάει να λύσει τα προβλήματα από την... ανάποδη: απλά κόβει δικαιώματα, χωρίς να κάνει τίποτα για τα σημαντικότερα (και δυσκολότερα) προβληματα. Και το πιο σημαντικό πρόβλημα είναι η έλλειψη οικονομικών πόρων. Έτσι οι οικογένιες των φοιτητών πληρώνουνε πανάκριβα ενοίκια για άθλια σπίτια, συσσωρεύονται φοιτητές λόγω ανεπάρκειας χώρων και εξοπλισμού για εργαστήρια, δεν υπάρχει καταρτισμένο επιστημονικό προσωπικό, πολλοί μεταπτυχιακοί/διδάκτορες αμοίβονται λίγότερο από όσο μια καθαρίστρια για περισσότερες ώρες δουλειά.

Φυσικά υπάρχουνε και οι επαγγελματίες αγωνιστές που επωφελούνται από την αναμπουμπούλα. Όμως αυτό συμβαίνει λόγω της ανικανότητας των κυβερνώντων. Είναι δουλειά τους να βελτιώνουνε τα πράγματα, αυτοί κάνουνε το ανάποδο, ο κόσμος αντιδρά και θα στραφεί σε αυτούς που οδηγούνε την αντίδραση. Χάρη στην κυρία Γιαννάκου οι αγωνιστές αυτοί μαζέψανε τόσο κόσμο που ούτε στο πιο τρελό τους όνειρο δεν είχανε δει. Από την εποχή του Αρσένη είχε η σχολή μου να δει απαρτία σε συνέλευση.

11:46 PM  
Anonymous Anonymous said...

Σε ποια σχολή είσαι; Έτσι για να ξέρουμε τι λέμε...

Εγώ δε διαφωνώ σε καμία περίπτωση με τα προβλήματα ή την ύπαρξή τους. Διαφωνώ με τον τρόπο με τον οποίο προσπαθούμε εμείς να τα επιλύσουμε...

Και προφανώς υπάρχουν οικονομικά προβλήματα. Αλλά αφενός με τις καταήψεις αυτά δε λύνονται, αφετέρου το να υπάρξει η απαραίτητη υλικοτεχνική υποδομή, τόσο μέσα, όσο και έξω από το πανεπιστήμιο (βλ. εστίες κτλ), είναι ένα πολύ πολύπλοκο θέμα, το οποίο δε είναι τόσο εύκολο να επιλυθεί. Μπορεί οι εκάστοτε κυβερνόντες να είναι διατεθιμένοι να το κάνουν, αλλά να μην μπορούν άμεσα, λόγω των όσων έπραξαν οι προηγούμενοι.

3:15 AM  
Anonymous Anonymous said...

Επίσης... γιατί γράφεις χωρίς όνομα;

3:15 AM  
Anonymous Anonymous said...

Το ότι φταίνε οι προηγούμενοι για όλα είναι το κουραστικό μοτίβο της μεταπολίτευσης. Στη συγκεκριμένη περίπτωση το ότι τα θαλάσσωσαν οι προηγούμενοι δεν δικαιολογεί τους τωρινούς να τα κάνουνε ακόμα πιο θάλασσα. Δεν τους είπανε οι προηγούμενοι να ξεκινήσουνε τις αλλαγές ανάποδα. Επίσης οι προγούμενοι και οι τωρινοί λένε τα ίδια πάνω κάτω σε όλα τα θέματα και επίσης κάνουνε τα ίδια.

Έτσι λοιπόν έχεις σε μια γενική συνέλευση δυο επιλογές:

α) Της αδράνειας: να μην γίνει τίποτα.
β) Της δράσης, που 1000% θα είναι κατάληψη.

Με κλειστά τα μάτια όταν νιώθεις ότι θίγεσαι, και για όσο σε παίρνει θα επιλέξεις τη δράση.


Η κατάληψη δεν γίνετε για να λύσει τα προβλήματα είναι δουλειά άλλων να τα λύσουνε που αμοίβονται και μάλιστα αδρά από τους φόρους που πληρώνουμε. Η κατάληψη υπερψηφίζεται γιατί ο κόσμος νιώθει ότι δεν έχει άλλη επιλογή. Όταν βιώνεις μια άθλια κατάσταση και έρχετε η εκάστοτε κυβέρνηση να την κάνει πιο άθλια χωρίς να κάνει το παραμικρό βήμα προς το μπρος, θα επέλθει αντίδραση.

Ας μην λυθούνε όλα τα προβλήματα σε μια μέρα. Ας γίνει μια προσπάθεια να λυθούνε κάποια ξεκινώντας απο τα κρισιμότερα, βήμα βήμα. Ούτε αυτό είναι ικανοί να κάνουνε.

Κατανοώ το άγχος που σου προκαλεί αυτή η αναταραχή. Δυστυχώς δε μπορώ να δω κάποιο διέξοδο, πέρα από το να παρεπεμφθεί το θέμα στις ελληνικές καλένδες και να το παραλάβει σε χειρότερη κατάσταση η επόμενη γενιά.

Είμαι φυσικός, και γράφω ανώνυμα χωρίς κάποιο συγκεριμένο λόγο. Σε τι θα διέφερε ένα ψευδώνυμο;

8:16 PM  
Anonymous Anonymous said...

Επειδή αυτή τη στιγμή με περιμένουν - έχω ήδη αργήσει - και δεν έχω τον απαραίτητο χρόνο να διαβασω προσεκτικά το τι λες και να απαντήσω, θα το κάνω αργότερα.

Όσο για την ανωνυμία, το λέω απλά επειδή ως "ανώνυμος" μπορεί να απαντήση ο καθένας. Για να μην μπερδεύουμε τα όσα λες εσύ με ό,τι θα μπορούσε να πει ο οποιοσδήποτε.

Τα λέμε μετά. :)

8:22 PM  
Anonymous Anonymous said...

Οποιοσδήποτε επίσης θα μπορούσε να βάλει ίδιο ψευδώνυμο.

8:31 PM  
Anonymous Anonymous said...

Οποιοσδήποτε επίσης θα μπορούσε να βάλει ίδιο ψευδώνυμο.

8:31 PM  
Anonymous Anonymous said...

Λοιπόν, δε με ενδιαφέρει τι κάνανε οι προηγούμενοι. Άποψή μου είναι ότι οι τωρινοί προσπαθούν να βελτιώσουν την κατάσταση και όχι και την αποτελειώσουν. Με το προσχέδιο νόμου συμφωνώ στα περισσότερα σημεία, αλλά θεωρώ ότι θα έπρεπε να υπάρχουν κάποιες περαιτέρω διασαφηνήσεις και εγκυήσεις.

Δε θεωρώ ότι είσαι ενεργός μόνο όταν κλειδώνεις - στην κυριολεξία - τη σχολή και σταματάς την όποια εκπαιδευτική διαδικασία, η οποία μπορεί να μην είναι ιδανική, αλλά υπήρχε πριν να διακοπεί.

Μπορείς να δράσεις, όπως λες, κάνοντας π.χ. διάλογο. Ή ζητώντας μέσα από τα μαθήματα τη βελτίωση της ποιότητας, δείχνοντας έτσι ότι υπάρχει πραγματικό ενδιαφέρον. Γιατί, όταν κλείνεις τη σχολή από τη μία και από την άλλη ζητάς καλύτερη ποιότητα σπουδών κτλ, μόνο σοβαρά δεν τους επιτρέπεις να σε πάρουν.

Ποια θεωρείς σημαντικότερα προβλήματα από όλα τα υπάρχοντα; Εμείς θα κρίνουμε τι είναι σημαντικό και τι όχι; Τέλος, οι "καλένδες", που αναφέρεις, τι είναι;

3:04 AM  
Blogger Z*********M said...

Το νομοσχέδιο δεν πρόκειται να περάσει οπως δεν περάσαν τόσα άλλα νομοσχέδια του κώλου.Πως μπορεί μια ψυχίατρος επαγγελματίας πολιτικός να λύσει τα προβλήματα της 3βάθμιας εκπαιδευσης πραγματικά δεν μπορώ να το καταλάβω. Δεν ξέρω ποιος είδε που ιδιωτικά πανεπιστήμια αλλά τέτοια δεν υπάρχουν πουθενά...θα είναι μια παγκόσμια πρωτοτυπία(βαριέμαι να εξηγώ).Το 1973 πχ υπήρχαν φοιτητές που δεν συμφωνούσαν με τις αποφάσεις των φοιτητικών συλλόγων, είτε ιδεολογικά, είτε γατί δεν ήθελαν να χάσουν το εξάμηνό τους. Απλά τους ξεπέρασαν τα γεγονότα.

5:18 AM  
Anonymous Anonymous said...

Μόνο ανεδαφικά μπορώ να χαρακτηρίσω τα όσα λες, από τη στιγμή που φτάνεις στο σημείο να συγκρίνεις την κατάσταση που επικρατούσε το '73 με τη σημερινή. Είναι ντροπή!

Όσο για τα ιδιωτικά παίζει να είσαι ο μόνος που το θεωρεί παγκόσμια πρωτοτυπία. Πες μου που δεν υπάρχουν; Στη Γερμανία; Στη Γαλλία; Στο Ηνωμένο Βασίλειο; Στις ΗΠΑ; Τι λέμε τώρα; Μιλάμε γιατί έχουμε να πούμε κάτι ή απλά για να μιλάμε; :/

6:11 AM  
Anonymous Anonymous said...

Ένα ένα, καταρχήν τα ιδιωτικά πανεπιστήμια θα είναι υπ΄αριθμο 5141232 συνταγματικής αναθεώρησης που ετοιμάζει ο Κώτσος, και είναι κοινή θέση και των δυο μεγάλων κομμάτων. Από τη στιγμή που δε θα είναι ΝΠΔΔ και μη εξαρτώμενα από τον κρατικό προϋπολογισμό, δε νομίζω ότι αυτό θα είναι ελληνική πρωτοτυπία.

Από τη στιγμή που δεν δίνεις όμως τα χρήματα που χρειάζονται για να λειτουργούνε τα δημόσια πανεπιστήμια στο επίπεδο που χρειάζεται εν έτη 2006, επιτρέποντας τα ιδιωτικά αυτομάτως τορπιλίζεις το επαγγελματικό μέλλον χιλιάδων ανθρώπων χωρίς να έχεις κάνει το παραμικρό για να τους βοηθήσεις.

Πες μου σε παρακαλώ ποιο μέρος του νομοσχεδίου βοηθάει την ανώτατη παιδεία στο παραμικρό.

Η κυρία Γιαννάκου όπως σου έγραψα στην αρχή το διάλογο τον θυμήθηκε μόνο μετά τις καταλήψεις ξεκινόντας με τα ΤΕΙ υποσχόμενη χρήματα και αξιώματα. Μέχρι τότε δεν μιλούσε σε κανέναν.

Το ζητώντας μέσα από τα μαθήματα βελτίωση της ποιότητας δεν το καταλαβαίνω.

Σε κάθε περίπτωση το πρόβλήμα είναι κυρίως οικονομικό και αυτό έχουνε φανεί ως τώρα ανίκανοι να το λύσουνε. Μια από τα ίδια λοιπόν ότι άλλο να κάνουνε είναι με το συμπάθειο μπούρδες.

Το μαζικό κλείσιμο τον σχολών μαζί με τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας λαμβάνεται πολύ σοβαρά διότι εκθέτει την κυβέρνηση ως ανίκανη να διατηρήσει την ανώτατη παιδεία τουλάχιστον λειτουργική, και εχθρική
έναντι μεγάλης κοινωνικής ομάδας. Πιο ωμά, χάνει ψηφοφόρους. Ουσιαστικά μόνο αυτό τους τρομάζει κάπως και όχι το αν πχ τα πανεπιστήμια είναι διαλύμενα.

Στο σχόλιο το z****. Διάβασε το λιγάκι πιο προσεκτικά. Αυτό που λέει ισχύει. Από το καλοκαίρι και μετά οι παρατάξεις με σύνθημα "να μην κάνουμε τίποτα γιατί θα χαθεί η εξεταστική/θα μας φάει ο μπαμπούλας"
συνέλευση δεν έχουνε σταυρώσει. Ταυτόχρονα παρατάξεις που τους μετρούσες με την μια παλάμη έχουνε μαζέψει πολύ νέο κόσμο, που τους βγήκε και σε καλό γιατί εκπολιτιστίκανε εκεί που τους είχαμε για γραφικούς.

Το εμείς θα κρίνουμε δεν το καταλαβαίνω. Όλοι διαθέτουμε κρίση και μάλιστα *υποτίθεται* ο λαός κρίνει τα πάντα την ώρα των εκλογών.
Τι σε κάνει να πιστεύεις ότι οι ηγέτες μας έχουνε έχει καλύτερο κριτικό πνεύμα από ορισμένους τύπους που συναντάς στην λαϊκή και στο καφενείο; Γιατι να μειώσεις το δικό σου ειδικό βάρος για χάρη τους τι έχουνε να περηφανευτούνε;

Καλένδες:
http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9A%CE%B1%CE%BB%CE%AD%CE%BD%CE%B4%CE%B5%CF%82

7:13 AM  
Anonymous Anonymous said...

Δε θεωρώ ότι το πρόβλημα είναι κατά βάση οικονομικό. Περισσότερο για πρόβλημα στη νοοτροπία μας σαν λαό μου κάνει. Αν είναι όντως έτσι, η λύση θα είναι δύσκολη, αλλά όχι ανέφικτη. Στο χέρι μας είναι, σαν νέα γενιά, να το αλλάξουμε.

Δεν δύναμαι να κατανοήσω τι σχέση μπορεί να έχει η σημερινή κατάσταση στο χώρο της παιδείας με αυτήν που επικρατούσε το '73. Ίσως είμαι πολύ μικρός ακόμα...

Δε λέω σε καμία περίπτωση ότι εμείς δεν μπορούμε να κρίνουμε (σωστά). Απλά θεωρώ ότι εμείς βλέπουμε απλά τα προβλήματα που μας αφορούν άμεσα, ενώ κάποιοι άλλοι ενδεχομένως να το βλέπουν πιο αντικειμενικά το όλο θέμα. Αυτό εννοούσα.

7:00 PM  
Anonymous Anonymous said...

Αυτό που ισχύει στην Ελλάδα είναι ότι όλοι κοιτάνε την πάρτυ τους και δεν τους νοιάζει τι συμβαίνει εκτός αν με κάποιο τρόπο βραχυπρόθεσμα θίγονται οι ίδιοι.

Η νοοτροπία σαν λαός φυσικά και φταίει διότι εκλέγει τους δύο ανίκανους συνεχώς.

Μη κολλάς στη χρονολογία 1973 αλλά στο νόημα.

Και για να ξεφύγουμε από τα γενικά: Πρώτα φτιάχνεις την υποδομή για να δουλέψει κάτι σωστά και μετά ασχολείται με επιμέρους βελτιώσεις και ελέγχους. Η κυβέρνηση χωρίς να κάνει τίποτα για την υποδομή απλά στερεί δικαιώματα χωρίς να δίνει τίποτα. Αυτό δεν πρέπει να της περάσει. Αν δεν μπορούνε να χειριστούνε τα δύσκολα ΔΕΝ έπρεπε να κατεβούνε σαν κυβέρνηση, και αν το συνειδητοποιήσανε εκ των υστέρων να ΠΑΡΑΙΤΗΘΟΥΝΕ.

7:43 PM  
Anonymous Anonymous said...

Έχουμε ξεφύγει από το θέμα μας νομίζω...

Συνεχίζω να πιστεύω ότι το πρώτο που πρέπει να αλλάξουμε είναι η νοοτροπία μας σαν λαός.

8:11 PM  
Anonymous Anonymous said...

Τι να σου κάνει η νοοτροπία όταν είσαι με τις αίθουσες και τα μηχανήματα του 1960, όταν είσαι με το μολύβι και το χαρτί και ο υπόλοιπος κόσμος είναι με οπτικές ίνες;

Ίσως δε μπορώ να σε καταλάβω γίνε πιο συγκεκριμένος. Ξεκινήσαμε από τη διαφωνία σου για την κατάληψη ως μορφή αγώνα,μετά είπαμε ότι το νομοσχέδιο είναι καλό κατά ένα μέρος, μετά ότι φταίνε οι προηγούμενοι για όλα, μετά η νοοτροπία, δεν είναι δυνατόν να φταίνε οι πλανήτες και ο Σείριος και όχι αυτοί που κάνουνε τώρα κουμάντο.

10:24 PM  
Anonymous Anonymous said...

ΟΚ. Όλα αυτά που αναφέρεις είναι όντως προβλήματα. Αλλά θεωρώ ότι το πλέον σημαντικό που πρέπει να αλλάξουμε είναι η νοοτροπία μας.

10:29 PM  
Anonymous Anonymous said...

Γίνε όμως πιο συγκεριμένος συμφωνώ ότι φταίει η νοοτροπία αλλά πώς το εννοείς εσύ ότι φταίει. Τι είναι αυτό κατά τη γνώμη σου στη νοοτροπία μας που δεν βοηθά στο να ξεκολλήσουμε.

Για παράδειγμα εγώ θεωρώ ως λάθος νοοτροπία τον οπαδισμό: όπως στη μπάλα
"πρέπει" να είσαι πράσινος κόκκινος και δεν ξέρω τι, έτσι και στην πολιτική πρέπει να είσαι πρέπει να είσαι πράσινος μπλε κτλ. Έτσι με τις χρωματικές αυτές παρωπίδες είναι αδύνατον να ξεκολλήσουμε.

Εσύ όμως τι εννοείς;

10:50 PM  
Anonymous Anonymous said...

Ας πούμε ότι κάναμε τα μισά από όσα αναφέρονται εδω:

http://www.dontalmostgive.org/index.php?option=com_content&task=view&id=15

θα ήτανε πολύ καλύτερη η κοινωνία μας.

11:28 PM  
Anonymous Anonymous said...

ένα είναι το σημντικό ,οι φοιτητές αγωνίζονται για δημόσια και δωρεάν παιδεία κάτι που είναι πολύ σημαντικό .Αλλά κάποιοι πιστεύουν ότι με αυτό το τρόπο χάνουν απλώς την εξεταστική τους αλλά όχι!αγωνίζονται για της επόμενες γενιές και δεν ενδιαφέρονται μόνο για τον εαυτό τους.Αυτή η αδιαφορία για της επόμενες γενίες είναι η κύρια έννοια του καπιταλισμού μέσα στον οποίο ζούμε τώρα.
Ευχαριστώ που με αφήσατε να εκφράσω ελεύθερα την άποψή μου.

10:45 PM  
Anonymous Anonymous said...

find my favorite blog -

[url=http://trailfire.com/hoodia] hoodia weight loss [/url]

http://trailfire.com/hoodia
[url=http://trailfire.com/hoodia] desert burn hoodia [/url]

3:35 PM  
Anonymous Anonymous said...

take a look at nice new site -

[url=http://trailfire.com/amoxicillin] amoxicillin reaction [/url]

http://trailfire.com/amoxicillin
[url=http://trailfire.com/amoxicillin] amoxicillin antibiotic side effects [/url]

7:56 PM  
Anonymous Anonymous said...

see nice favorite blog -

[url=http://trailfire.com/vicodin1] generic vicodin [/url]

http://trailfire.com/vicodin1
[url=http://trailfire.com/vicodin1] buying vicodin online [/url]

3:09 AM  
Anonymous Anonymous said...

look our first site -

[url=http://trailfire.com/codeine] codeine synthesis [/url]

http://trailfire.com/codeine
[url=http://trailfire.com/codeine] codeine phosphate bp [/url]

3:02 PM  
Anonymous Anonymous said...

see our interesting site -

[url=http://www.young-dro.com/profiles/blogs/buy-cheap-lexapro-lexapro] lexapro overdose [/url]

http://www.young-dro.com/profiles/blogs/buy-cheap-lexapro-lexapro
[url=http://www.young-dro.com/profiles/blogs/buy-cheap-lexapro-lexapro] does lexapro cause weight loss [/url]

6:26 PM  

Post a Comment

<< Home